вправа 72 гдз 11 клас українська мова Ворон Солопенко 2019

 
Вправа 72
 

І. Спишіть афоризми Григорія Сковороди, ставлячи розділові знаки.

1. Хто добре запалився, той добре почав, а добре почати - це напо-ловину завершити.
2. Щасливий, хто мав змогу знайти щасливе життя. Але щасливіший той, хто вміє ним користуватися.
3. Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога , але немає нічого отруйнішого від удаваного друга.
4. Ти робиш найкращу і для тебе рятівну справу, коли твердо ступаєш по шляху доброго глузду.
5. Пізнаєш істину - ввійде тоді у кров твою сонце.
6. Чи не дивина, що один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий?
7. Хіба не любов усе єднає, будує , творить, подібно до того, як ворожість руйнує?

ІІ. За одним афоризмом (на вибір) складіть розгорнутий письмовий роздум.

Хіба не любов усе єднає, будує , творить, подібно до того, як ворожість руйнує?
Любов... таке просте і водночас складне слово. Чому? Кожен з нас чує слова «любов» і «ворожість » однаково за звуковим складом, а серцем відчуває по - різному. Як же я відповім на питання: хіба не любов усе єднає, будує , творить, подібно до того, як ворожість руйнує? Так , тільки любов здатна єднати, творити, пробачати, радіти, лікувати, йти на самопожертву. А ворожість - це руїни, розбрат, кров, лють, гнів, ненависть. Сковорода читав, знав, розумів Біблію, можна сказати був вихований на Святому Писанні, і тому його думки саме такі: мудрі, філософські, правильні. Що ж такого у тому Святому Писанні? До чого там любов і ворожіть? Заглянемо у світ Біблії. Бог настільки був добрим , люблячим до людей , що дав умови для життя, але люди - зрадили - скуштували заборонений плід, Бог висилає Адама з Євою на землю, холодну, вітряну, але дає шкіряний одяг - це любов, Бог карає не смертю Каїна за вбивство брата Авеля, а лише вигнанням і це любов, грішне людство отримує Всесвітній потоп, але знищене не все, бо любов живе у серці Бога. Перераховувати можна і далі факти з Біблії, але будь - який вчинок позитиву несе негатив, бо такі люди, жадібні, ненависні, злі. Але все ж таки Любов перемагає, бо Іісус віддає себе у жертву за нас грішних, Люцифер переможений, бо ми маємо можливість за гріхи просити пробачення. Дух Святий не дає нашій совісті спокійно спати, коли твій друг, мати, батько, син, донька, сусід... будь - хто, ображений тобою, ридає, і ти - йдеш просити пробачення - любов єднає, будує , творить у тобі Людину. Ми грішимо, бо так влаштована людина, тоді ворожість святкує перемогу, це прикро. Я вірю, що добряків у світі більше , ніж агресивних, дратованих, спустошених , а значить, що любов усе ж таки єднає, будує, творить… Вона Переможець, а хто живе з любовʹю, той має щастя та захист.